Open brief!

Namens de gezamenlijke supportersverenigingen van FC Twente en Twente Verenigt,

Voetbal is emotie, dat heerlijke gevoel dat je krijgt als je cluppie het veld betreedt en strijdt voor de overwinning. Die adrenaline door je aderen, die kick. Voetbal is ook solidariteit, het samen optrekken en je club steunen in goede en slechte tijden. De herinneringen die je samen deelt aan die goede en die slechte tijden. De echo’s van de voetstappen richting stadion van hen die er inmiddels niet meer zijn, maar met wie je in gedachten voor altijd bent verbonden, door een band die de gezamenlijke liefde voor een club voor eeuwig schept.

Voetbal is daarnaast ook zakelijkheid. Steeds meer zakelijkheid. Het is een miljardencircus geworden, waarin de groten steeds groter worden en de kleintjes het steeds moelijker krijgen in hun strijd om te overleven. Na het, niet verwachte, kampioenschap van onze club, heeft het vorige bestuur de nodige wandaden bedreven om maar bij te kunnen blijven, mee te kunnen blijven doen. Er zijn dingen gebeurd die het daglicht niet kunnen verdragen. Dat kwam bij ons, als betrokken fans, hard aan, keihard. De KNVB heeft de club daarop terecht bestraft, op verschillende momenten.

Al geruime tijd leven wij in onzekerheid over wat ons nu weer boven het hoofd hangt. De licentiecommissie heeft een soort Salomonsoordeel geveld, waar in feite iedere rechtsgrond aan ontbreekt, omdat het strijdig is met de eigen reglementen. Daarnaast treedt men de schriftelijke toezegging over het behoud van de licentie, indien de club volledig meewerkt aan een onderzoek, met voeten. Hier worden de spelregels door de bond tijdens de wedstrijd gewijzigd. FC Twente krijgt een nieuwe licentie en wel voor de Eerste Divisie. Dat een club daar zelf om moet verzoeken en dat FC Twente een dergelijk verzoek nooit heeft ingediend, doet schijnbaar niet ter zake. Het zondermeer intrekken van de huidige licentie vindt men echter te zwaar, omdat het huidige Twente er alles aan doet en gedaan heeft om de afspraken met de KNVB na te komen. De club gaat hiertegen in geweer en schakelt terecht de rechter in.

Wij leven tussen hoop en vrees momenteel en hopen uiteraard dat de club behouden blijft voor de Eredivisie. Het nieuws over onze club sloeg landelijk in als een bom. Het heeft dan ook nogal wat gevolgen voor o.a. wedstrijden die nog gespeeld moeten worden. Wat ons hierbij stoort, is het gegeven dat er in nogal wat media over onze club wordt geschreven zonder dat men de moeite neemt om serieus in de materie te duiken. Net alsof de al opgelegde straffen er niet toe doen en de club moet blijven boeten voor de fouten van ex-bestuurders.

In het gehele proces tot herstel van de club en de terugkeer naar een gezonde categorie indeling, werden er door de KNVB diverse keren boetes opgelegd. De FIFA legde ook nog een boete op van € 170.000. Daarnaast werden er in totaal 9 punten in mindering gebracht tijdens lopende competities, wat o.a. resulteert in minder inkomsten uit de TV-gelden. De club is voor drie jaar uitgesloten van het spelen van Europees voetbal, waardoor het nog lastiger wordt om goede spelers aan te trekken en de fans een extraatje wordt ontnomen, om nog maar te zwijgen over de extra inkomsten die de club hierdoor misloopt. Vorig seizoen werd vrijwillig afgezien van deelname aan de Europa League, omdat de omstandigheden de club daartoe noopten. Momenteel is de club weer niet in staat om te handelen op sportief vlak. Het besluit van de Licentiecommissie houdt in dat FC Twente, qua verdeling van de TV gelden, helemaal onderaan het rijtje komt te staan, waardoor het overleven in de Jupiler League op een gezonde wijze onmogelijk wordt gemaakt. De impact van het besluit wordt door de Licentiecommissie niet op waarde ingeschat. Daarom moet het van tafel !

Mensen die keihard voor de club werken, dag en nacht, worden met ontslag bedreigd. Sociaal maatschappelijke projecten in de buurt, waar de club de initiator van is, worden de nek omgedraaid. Het oude bestuur heeft voltallig het veld geruimd. Er zijn zelfs twee zetels voor supporters in het stichtingsbestuur ingeruimd , waardoor er ook door de fans controle kan worden uitgeoefend. Een unicum in Nederland. Alle aanbevelingen uit het rapport van de heer Knüppe zijn opgevolgd, er is 100 % meegewerkt aan het naar boven halen van alle foutieve handelingen in het verleden. Dat is wat de commissie wilde en eiste.

Als klap op de vuurpijl heeft het nieuwe FC Twente ook nog eens besloten om nog meer door het stof te gaan en de andere clubs in de Eredivisie, via de Eredivisie CV een bedrag van totaal circa 2 miljoen te betalen, als gebaar naar de toekomst en om een streep door het verleden te kunnen zetten. Dit alles met de toezegging van de KNVB in het achterhoofd. Al met al bedraagt de financiële schade voor de club, qua boetedoening en bestraffing rond de zes miljoen euro. Alsof dat niets is!

In 2003 verkeerde de Duitse club BVB Dortmund in acute nood. Men kon de salarissen niet meer betalen. Een concurrent stond toen op en bood de helpende hand. Bayern München gaf Dortmund een renteloze lening van 2 miljoen euro. Wat horen wij nu van onze collega clubs in ondersteunende zin? Niets, helemaal niets! Integendeel, via de ECV werd de club gedreigd met het terug zetten naar de laatste plaats, liever hadden ze gezien dat we vrijwillig een stap terug zouden doen richting Jupiler League. Wat doet de KNVB om de helpende hand toe te steken en het nieuwe FC Twente te stimuleren? Juist, de club nog verder in de hoek drukken. Men blijft maar hameren op het verleden, terwijl men het heden op papier juist prijst. Vergeten zijn schijnbaar al die punten die Twente in Europees verband bijeen geraapt heeft ten faveure van het Nederlandse voetbal. Vergeten zijn schijnbaar alle straffen die al opgelegd zijn en ons ver terugwerpen als club.

Gelukkig krijgen we van collega fans van andere clubs wel de nodige hartverwarmende reacties. Een petitie op internet, waarin de KNVB opgeroepen wordt om FC Twente de licentie voor de eredivisie te laten behouden heeft inmiddels 16.000 ondertekenaars, afkomstig uit heel de wereld, ook van fans van andere Eredivisieclubs. Zij weten tenminste wat het betekent om er als fan met al je passie in te zitten. Het gedoe rond FC Utrecht en de Europese Licentie geeft maar weer eens aan hoe ver het huidige KNVB bestuur van de voetbalwerkelijkheid af staat. Geen Nederlands elftal naar een EK, waar een historisch hoog aantal landen aan mag deelnemen, onzekerheid rond een Nederlandse deelnemer in Europa om een flutreden en dat vlak voor de beslissende wedstrijd, clubs in onzekerheid in welke divisie ze nu mogen of moeten spelen volgend seizoen, de vierde club van het land op het randje van de afgrond zetten, het zal je bond maar wezen!

Nogmaals, fouten zijn er door de club gemaakt en de bestraffing daarvoor is terecht. Wat er nu gebeurt, is echter buiten iedere proportie. Zoals de bond zelf al aangeeft, is intrekken van de licentie een te zware straf. Het betekent de doodsteek voor de club. Degradatie buiten de reglementen om heeft in feite hetzelfde effect, omdat de opties tot financieel herstel komen te vervallen. De grote verliezer is de voetbalsport zelf en de fans die de sport maken.

We staan als club letterlijk voor de dood of de gladiolen en steunen de club in haar gang door de gerechtelijke molen. Wellicht bestaat onze club over een tijd niet meer, dat is voor ons niet te bevatten. 30.000 supporters bij iedere thuiswedstrijd, het, op drie na, trouwste uitpubliek een schitterend stadion in een regio die voetbal ademt en een mooie historie heeft.

In de hoop dat het bovenstaande voortaan in de berichtgeving meegenomen wordt, sluiten wij af met de woorden die we desnoods meenemen in het door de KNVB gedolven graf:

FC Twente boven alles

FC Twente is mijn club

Als ze winnen ga ik los

Bij verlies blijf ik trots

FC Twente heel mijn leven lang !!!!

De gezamenlijke supportersverenigingen van FC Twente en Twente Verenigt

 

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie